Hoe verloopt zo’n gesprek met een kind hier op het Veilig Huis?
Somers: Het is niet voor alle kinderen makkelijk om veel te vertellen, en het is zéker niet de bedoeling dat ze een informatiebron zijn voor wat er gebeurd is tussen hun ouders. Ik zeg altijd dat hun ouders al verteld hebben wat er gebeurd is en dat ik alleen wil weten hoe zij het hebben beleefd. Het eerste gesprek is kennismaking en dan werken we toe richting de kernboodschap: het schuldgevoel bij hen wegnemen en hun ervaringen erkennen.
Zo’n gesprekken zijn heel mooi. Kinderen uiten hun emoties ongedwongen. Ik heb eens gesproken met twee zusjes, de jongste was vijf jaar. De mama gaf aan dat de jongste niet graag praatte, maar ik wilde ze er toch bij zodat ze kon meevolgen wanneer ik praatte met haar grote zus. Ik had tekeningen klaargelegd van de kleurmonsters: monsters die allerlei emoties uitbeelden. Wanneer ik vroeg aan het oudere zusje hoe ze zich voelde, praatte zij open over haar gevoelens en de gebeurtenissen. Tegelijkertijd, greep het jongere zusje telkens naar de tekening die eigenlijk hààr antwoord was. Ze nam het verdrietig of boos monstertje en begon dat te kleuren en dan toonde ze mij die tekening: zo heb ik mij gevoeld. Op het einde van het gesprek heeft ze ook duidelijk gezegd: jij mag de tekeningen hebben. Ze wilde die emoties niet mee naar huis nemen. Ze had geen nood om het hele verhaal te vertellen maar wel om te tonen aan mij hoe zij dat beleefd had, op haar manier.
Zijn de kinderen altijd getuige of slachtoffer?
Somers: Meestal, maar er is eigenlijk weinig verschil tussen getuige zijn of rechtstreeks slachtoffer zijn van geweld. Dat lijkt vreemd maar op vlak van ontwikkeling en trauma kan dat even veel schade berokkenen. Als getuige zit je in een passieve positie. Je kan niet ingrijpen. Dat werkt verlammend.
Als er een dossier binnenkomt waar kinderen rechtstreeks slachtoffer zijn of zelf geweld hebben gepleegd, word ik sneller ingeschakeld. Bij een situatie waarin de minderjarige een pleger is, doe je natuurlijk het confronterende stuk: je spreekt hen aan op het gedrag. Maar het is heel belangrijk om te blijven kijken vanuit die ontwikkelingsbril. Wat zit er achter dat gedrag? Een kind dat zelf schadelijk gedrag stelt is vaak een kind in nood. Een kind dat al een zwaar rugzakje meedraagt. Of er is sprake van een serieuze psychische problematiek of een ontwikkelingsstoornis waar de kinderen ook heel gerichte hulpverlening voor nodig hebben.
Slepen kinderen de gevolgen van partnergeweld een leven lang mee?
Somers: Als ze niet de juiste aandacht krijgen, is dat een risico. Het goede nieuws is dan weer dat kinderen heel veerkrachtig zijn. Ouders maken zich uiteraard zorgen dat hun kinderen daar hun hele leven last van gaan hebben. Maar als het geweld kan stoppen, en als de kinderen erkenning en hulp krijgen, kunnen ze volledig herstellen. Kinderen hebben een enorme kracht in zich, de hersenen zijn nog elastisch. Hoe vroeger het geweld stopt en hoe vroeger ze hulp krijgen, hoe gunstiger de effecten. Hoe langer ze in een negatieve situatie zitten, hoe slechter de impact. Daarom dat we los van leeftijd, àlle kinderen in het vizier moeten houden.