Het agentschap in cijfers
Aanmelden mijn burgerprofiel

Jaarverslag 2022

Voorwoord

2022, een jaar van records

Op 1 januari 2022 werd het Agentschap Justitie & Handhaving geboren uit het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Zo kregen belangrijke Vlaamse componenten van justitie een eigen gezicht. De start werd niet gemist: 2022 is een recordjaar geworden. De cijfers in dit jaarverslag zijn richtsnoeren voor investeringen, bijsturingen, personeelsbeleid… Voor een administrateur-generaal een onmisbaar instrument dat dagelijks op de werktafel ligt. Het staat echter in schril contrast met waar het om gaat: de mensen die erachter schuil gaan.
Sta me toe enkele opvallende cijfers te ontcijferen.

Slachtofferonthaal

Slachtoffers in Vlaanderen kunnen meer dan ooit rekenen op Slachtofferonthaal

In 2022 konden 10.403 nieuwe slachtoffers en nabestaanden rekenen op de hulp van de dienst Slachtofferonthaal. En dat hun hulp gewaardeerd wordt, blijkt uit een grootschalige bevraging. Kathleen is zo’n nabestaande, en wil graag getuigen over haar ervaring. Justitieassistent Kaat Lugghe vertelt over hoe zij de dienst ondersteunt. 

20 jaar werkstraf in 2022

“Iedereen verdient de kans om iets terug te geven aan de maatschappij"

5.500 daders moesten in 2022 338016 uren presteren als straf. Op werkvloeren, of prestatieplaatsen waar ze verwelkomd worden door mensen die overtuigd zijn van een tweede kans. 20 jaar werkstraf was de ideale gelegenheid om die mensen te bedanken, en in West-Vlaanderen hebben ze dat persoonlijk aangepakt. “We moeten ervoor zorgen dat de prestatieplaatsen de komende 20 jaar ook nog aan boord blijven.”

Eergerelateerd geweld

Family Justice Center Limburg is Vlaamse pionier in aanpak eergerelateerd geweld

Geweld plegen om te voorkomen dat de familie-eer wordt geschaad of om de geleden ‘schade’ te herstellen. Het gebeurt dagelijks. FJC-coördinator Sonja Cebulski leidde de voorbij twee jaar een pilootproject om expertise uit te bouwen rond eergerelateerd geweld. “Geen moment te vroeg.”

2022, het jaar van de enkelband

“Wij zijn de toekomst van detentie”

De enkelband is in opmars. Terwijl de vorige jaren zo’n 4.200 enkelbanden werden aangegespt, klokte het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht (VCET) eind 2022 af op 5.174 aansluitingen. En de records blijven sneuvelen. Nooit stonden er meer mensen onder elektronisch toezicht.

Nieuwe gevangenissen Haren en Dendermonde

"De vrijheidsberoving is de straf, en daar stopt het"

Met nieuwe gevangenissen komen nieuwe uitdagingen, én nieuwe mogelijkheden. Beleidscoördinatoren Annelies Jans en Eva Meeus, in de gevangenissen van Dendermonde en Haren respectievelijk, kijken met hoop naar de toekomst van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden.

Je straf uitzitten in een serviceflat

“Detentiehuizen zijn altijd nog wat wennen”

Op 12 september 2022 ging in Kortrijk het allereerste detentiehuis van ons land open. Delphine Vanhaelemeesch schrijft als beleidscoördinator bij Hulp- en Dienstverlening aan Gedetineerden mee aan het pioniersverhaal, samen met de bewoners.

Commissie Erkenning & Bemiddeling

Ooit gebeurd, nooit gehoord?

De Commissie Erkenning & Bemiddeling geeft gehoor aan slachtoffers van historisch misbruik. Sinds de campagne 'Ooit gebeurd, nooit gehoord' van eind november 2022 kregen ze honderden oproepen van mensen op zoek naar informatie, hulp, een luisterend oor. Een overrompeling in vergelijking met voordien.

Nu meer dan ooit gehoord.